Caligrafia este scrierea transformata in arta. Aceasta aduce cuvantul scris la un nivel cu totul nou, oferindu-i si un rol decorativ. Caligrafia adauga impact cuvintelor simple, cu un stil frumos si creativ. Caligrafia se afla intr-o perioada de renastere, poate ca reactie la proliferarea instrumentelor media digitale sau poate ca social media a oferit cu adevarat o vitrina pentru creatii atat de frumoase. Cand vizualizati creatiile caligrafice ale unor artisti precum John Stevens, Dima Tkachev sau Chiara Riva probabil va vine sa puneti mana pe un stilou si sa va creati propriile texte frumos scrise … dar de unde incepeti daca sunteti un novice?
In primul rand, trebuie sa invatati cum se face caligrafia. Ca orice arta, pe langa talent, este nevoie si de educatie. Exista carti si tutoriale, dar si cursuri pe care le puteti urma. Este mult de invatat, insa ceea ce veti putea realiza apoi, merita din plin.
In al doilea rand, inca din perioada de studiu, sunt necesare seturi de caligrafie.
Cum un pictor are nevoie de pensule, sevalet, culori, asa si un expert in caligrafie are neovie de un set de caligrafie ce poate contine multe elemente, de la stilou caligrafie pana la cerneala aurie.
Caligrafia are multe stiluri de scris, influentate de: forma literelor, unghiul de scriere si latimea ascutirilor si a coborarilor. Ceea ce puteti crea (in ceea ce priveste stilurile de caractere) depinde in mare masura de penitele pe care le utilizati. Exista doua tipuri principale de penite pe care trebuie sa le aveti intr-un kit caligrafie: italice si flexibile. Puteti utiliza, de asemenea, perii sau stilouri perie pentru scrisul de mana. Pentru un plus de stil, puteti folosi chiar o pana de scris vintage.
Penitele italice dintr-un set caligrafie sunt folosite pentru caractere mai formale, ceea ce va permite sa creati caractere minunate in stil roman sau gotic. Acestea sunt indicate pentru cei care practica caligrafia vintage.
Penitele flexibile sunt delicate si gratioase si pot crea stiluri minunate, curgatoare.
Pentru a incepe, veti avea nevoie de un set caligrafie incepatori care sa contina cel putin un instrument de scriere. Exista cateva optiuni principale: un stilou tip „traditional” sau un toc de scris si un stilou mai modern.
Pentru a permite intr-adevar cea mai mare flexibilitate pentru cerneluri si stiluri, este esential in caligrafie instrument de scris cu penite care se schimba. Penitele flexibile sau cele italice se ataseaza la un stilou sau la un toc, apoi este nevoie sa introduceti aceste penite in cerneala in mod repetat pentru a scrie. Pentru caractere speciale puteti alege si un toc oblic caligrafie, ideal pentru scrierea spenceriana si Copperplate.
Dezavantajul stilourilor de plonjare dintr-un set de caligrafie este ca pot fi mai dezordonate si mai lente pentru a scrie, din cauza introducerii continue in cerneala. Dar, pentru a face intr-adevar caligrafie, credem ca merita sa lucrati cu astfel de instrumente. Ele sunt, de asemenea, o optiune economica – puteti detine mai multe penite si stilouri datorita seturilor disponibile.
Utilizarea penitelor flexibile necesita multa practica si rabdare, deoarece presiunea si consecventa sunt esentiale. Penitele flexibile permit atat crearea de linii subtiri, cat si groase.
Dupa ce v-ati obisnuit cu instrumentele si ati deprins o tehnica, puteti crea cu usurinta anumite stiluri de caligrafie, de exemplu stiluri italice sau gotice, atat de apreciate.