Ce este un ERP

Ce este un ERP

ERP este acronimul pentru Enterprise Resource Planning mai simplu spus, sistemul de planificare al resurselor companiei. Este un termen din industrie, pentru un set larg de activitati care ajuta o afacere prin gestionarea celor mai importante parti ale activitatii.

Informatiile puse la dispozitie prin intermediul unui sistem ERP asigura vizibilitate maxima a indicatorilor cheie pentru performanta (denumiti si KPIs) necesari pentru îndeplinirea obiectivelor companiei.

Aplicatiile software ERP pot fi utilizate pentru a gestiona planificarea produselor, cumpararea pieselor de schimb, inventariere, interactiunea cu furnizorii, furnizarea de servicii pentru clienti, si urmarire comenzilor, managementul resurselor umane, contabilitate. Practic ERP -ul acopera toate departamentele unei afaceri.

Aplicatia ERP poate include, de asemenea, module pentru finante sau resursele umane ale companiei.
De obicei, un sistem ERP foloseste sau este integrat cu un sistem de baze de date relationale.

Implementarea unui sistem ERP implica analiza proceselor de afaceri, instruirea angajatilor si noi proceduri de lucru.

Cu cat organizatia este mai mare cu atat mai important devine un sistem ERP in special in companii ce au ca principala activitate fabricarea de bunuri.

Ce NU este un ERP

Rebecca Gill, vicepresedinte al Technology Group International spune:

„De aproape douazeci de ani am avut oameni care cereau o versiune demonstrativa a aplicatiei noastre ERP, asa ca sa poata sa se joace cu ea in timpul liber. De ani de zile spunem in continuare nu si nu acestor cereri.
Am facut-o si o facem in continuare cu un motiv bun. Un pachet software ERP este un sistem avansat de gestiune. Nu este Microsoft Office si nu este un iPhone. Nu puteti pur si simplu sa il instalati si sa va asteptati sa ruleze fara instruire profesionala.”

Asadar un ERP este foarte important in viata unei organizatii, dar totodata vine si cu o mare responsabilitate in procesul de implementare.

Daca implementarea este lasata toata in sarcina furnizorului, de cele mai multe ori proiectul este intarziat si rezultatele nu sunt cele asteptate de management.

Pentru o clarificare si mai practica a intrebarii ce este un erp, recomand testarea unui ERP gratuit