Cloud computing in Romania

Cloud computing -ul economiseste 70% din bugetul IT.

Cum putem sa economisim pana la 70% din bugetul alocat departamentului de IT?

Analizand situatia serviciilor furnizate si adoptarea unei solutii de cloud computing sau SaaS (software as a service) in locul solutiilor traditionale gestionate intern.

Studiu de caz SaaS (adica cloud computing)

Precise LTD o companie americana cu 200 de angajati, care facand trecerea la solutii de cloud computing SaaS (software as a service) a economisit 2 milioane de dolari intr-un singur an. Evident ca in Romania pentru cloud computing cifrele sunt cu totul altele. Avem solutii cloud computing in Romania, functioneaza si se economiseste atat resursa financiara direct implicata cat si o parte din resursa umana.

Firma Precise LTD cand au ajuns in situatia de a oferii servicii de suport tehnic pentru aproximativ 1000 de utilizatorii ai serviciilor de IT, au realizat o analiza a solutiilor software utilizate si mai precis asupra costurilor de licentiere anuale.

Utilizarea solutiilor foarte complexe de gen SAP dar si alte solutii enterprise intern (in house) devenise foarte costisitoare.
Compania avand un departament de IT restrans a cautat solutii software alternative pentru a facilita administrarea rapida a serviciilor de suport pentru vanzari, marketing, client service, HR etc
Alternativa a venit din zona de solutii online. Cloud computing-ul oferind solutii mai flexibile si mult mai ieftine. Migrarea de la solutiile enterprise a fost rapida si foarte comoda.

Prima prioritate a fost gasirea unei solutii pentru managementul vanzarilor. Au ales SalesForce si NetSuite pentru front si back-office. Au avut nevoie de un singur Data Analyst pentru a face migrarea datelor din SAP in noul sistem.

Pentru suportul clientilor au ales Drupal iar pentru marketing Marketo ambele solutii fiind integrate utilizand WebSphere Cast Iron Cloud Integration.

Urmatoarea etapa majora a fost migrarea serviciilor de e-mail. Au migrat de la Microsoft Exchange, solutie ce ajunsese dificil de intretinut cu un departament redus de IT la Google Mail.  Migrarea e-mail-urilor a durat 5 zile. Ulterior au migrat si platforma de colaborare Share Point catre Google Sites.
Unul dintre beneficii a fost faptul ca angajati puteau sa utilizeze in continuare clientul de Outlook si aplicatiile de office gen Excel.

O alta etapa importanta a migrarii a fost implementarea virtualizarii si telefonia VOIP, astfel reducand cu 60% cheltuielile cu serverele hardware si serviciile de telefonie.

Nici una dintre tehnologiile alternative utilizate nu sunt noi pe piata de IT.
Ceea ce este recent si de actualitate este nevoia acuta de a eficientiza serviciile livrare de departamentele de IT. Eficientizare care in mare masura poate fi efectuata cu solutii de cloud computing SaaS.
Nu au fost cheltuiti multi banii pentru o armata de consultanti care sa efectueze migrarea. Furnizorii de servicii SaaS ofera tot suportul tehnic necesar pentru o migrare usoara si rapida.

Trecerea la cloud computing in Romania va aduce o economie de timp si bani care pot fi investiti in produsele companiei.

Va recomand sa cititi si despre solutiile de cloud computing google.