Negocierea in afaceri

In materialul urmator voi incerca sa va prezint 3 idei despre cum se poate, obtine un avantaj si intr-o situatie de negociere dificila in afaceri.

Negocierea in afaceri, in situatii dificile de stres este o situatie cu care ne-am intalnit toti la un moment dat, de aceea este foarte important sa tinem minte ca negocierea ne mai poate salva unele dintre interesele noastre, in timp ce abandonarea si parasirea, renuntarea la orice discutie, este absolut daunatoare, marind dezavantajul nostru.

Atunci cand va aflati intr-o pozitie inferioara in negociere, s-ar putea sa fie necesar sa renuntati la multe dintre interesele pe care le aveti, la care nu sunteti prea dispusi sa renuntati. Aceasta induce sentimentul ca negocierea nu va mai poate aduce nici un beneficiu, si de aceea veti fi tentati sa renuntati.

O negociere este considerata a fi de succes atunci cand, in final, esti nevoit sa renunti la mai putin decat ti-ai imaginat, si reusesti sa obtii ceva mai mult decat obiectivele tale initiale. Cei care au avut succese in negocieri spun ca se poate realiza o astfel de situatie chiar si atunci cand ti se pare ca te afli intr-o pozitie dezavantajata.
O astfel de schema poate fi aplicata cu succes si in situatiile mai putin avantajoase, tocmai pentru ca, intr-o astfel de situatie, puteti considera ca pierderile pe care sunteti nevoiti sa le suportati sunt destul de mari, iar castigurile relativ reduse. Tabloul negocierii vi se prezinta destul de intunecat. De aceea, orice compromis obtinut prin negociere, care este ceva mai pozitiv pentru dvs., va va convinge de avantajele negocierii chiar si intr-o astfel de situatie.

3 recomandari pentru situatii dificile de negociere in afaceri

1. Stabiliti-va foarte precis obiectivele, inainte ca negocierea sa demareze. Intocmiti-va o lista cu „sacrificiile” pe care trebuie sa le faceti pentru a se ajunge la un compomis. Atunci cand sunteti intr-o astfel de pozitie, s-ar putea ca lista aceasta sa fie destul de lunga, chiar daca pana la urma s-ar putea sa nu fie necesar sa renuntati la toate, sau la cele mai importante. Astfel, veti avea o lista cu cerintele minime pe care le aveti, acele puncte la care nu sunteti dispus in nici un fel sa renuntati, chiar cu riscul blocarii negocierii. De asemenea, va trebui sa aveti si o lista a castigurilor pe care le estimati, care va fi destul de scurta, apropiindu-se de nivelul suficientei.

2. Concepeti-va un plan strategic, care sa va ajute sa realizati aceste obiective. Acum este momentul in care va stabiliti tacticile si strategiile pe care vreti sa le folositi. In functie de tacticile alese, puteti chiar sa ascundeti dezavantajul pe care il aveti in fata partenerului, in cazul in care nu il cunoaste deja, macar pana in momentul in care va fi absolut necesar sa il faceti public.

3. Incercati, daca aveti posibilitatea, sa obtineti informatii suplimentare despre partener si intentiile acestuia. Aveti o sansa mult mai mare de castig daca reusiti sa aflati, inainte sau in timpul negocierii, care este agenda secreta a partenerului de negociere.
In final, nu uitati, la fel de importante, pentru succesul unei negocieri sunt:
* organizarea foarte atenta a timpului, plasarea unor intrebari potrivite la timpul potrivit, pentru a obtine exact informatia de care aveti nevoie;
* capacitatea de-a formula oferte cat mai bune, chiar si in timpul procesului, astfel incat partenerul sa nu simta ca negocierea este o pierdere pentru el, si sa considere posibilitatea parasirii mesei de negociere.

De aceea, este esential ca sentimentul ca ambele parti au de castigat, intr-o oarecare masura, de pe urma acestui compromis sa fie mentinut.

Dezvolta-ti noi viziuni despre cum se face in practica negocierea. Iti recomand un cursul negocierea in afaceri realizat de Dynamic Learning.

Facebooklinkedinmail