
Definitie ERP
ERP este prescurtarea de la planificarea resurselor întreprinderii.
Planificarea resurselor întreprinderii (ERP) intr- un software de gestionare a proceselor de business, care permite organizației să utilizeze un sistem de aplicații integrate pentru a gestiona afacerea și pentru a automatiza multe funcții de back office legate de tehnologie, servicii și resurse umane. Software-ul ERP integrează toate aspectele unei operațiuni de business, inclusiv planificarea de produs, dezvoltare, producție, vânzări și marketing.
Software-ul ERP este considerat o aplicație de întreprindere, deoarece este conceput pentru a fi utilizat de către întreprinderile mari și de multe ori este nevoie de echipe dedicate pentru a personaliza și analiza datele și totodata să se ocupe de upgrade-uri și de implementare. La polul opus, ERP-urile pentru afaceri mici sunt soluțiile software de management al afacerilor ușoare, personalizate pentru industria afacerilor de nisa.
Vezi o lista de 10 sisteme ERP gratuite
Module ERP software
Software-ul ERP de obicei este format din mai multe module software enterprise care sunt achiziționate individual, bazandu-ne pe ceea ce corespunde cel mai bine nevoilor specifice și capacităților tehnice ale organizației. Fiecare modul ERP este axat pe o suprafață de procese de business, cum ar fi dezvoltarea de produs sau de marketing. O afacere poate utiliza software-ul ERP pentru gestionarea activităților de back-office caracterizate de următoarele:
Managementul proceselor de distribuție, managementul lanțului de aprovizionare, baze de cunoștințe pentru servicii, configurarea produselor, administrarea prețurilor, pentru a îmbunătăți acuratețea datelor financiare, pentru a facilita o mai bună planificare a proiectului, automatizarea ciclului de viață per angajat, standardizarea procedurilor de business critice, reducerea sarcinilor redundante, evaluarea nevoilor de afaceri, contabilitate și aplicații financiare, reducerea costurilor de achiziție, de gestionare a resurselor umane și salarizare.
Unele dintre cele mai comune module ERP includ pe cele de planificare produs, de cumpărare materiale, de control al inventarului, distribuție, contabilitate, marketing, finanțe și resurse umane.
În metodologia ERP a devenit populara integrarea de aplicații software pentru a ajuta managerii să pună în aplicare ERP-ul si în alte activități de afaceri și pot încorpora modulele de CRM si business intelligence, ca un singur pachet unificat.
Furnizori ERP
În funcție de mărimea organizației dvs. și a nevoilor acesteia sunt o serie de furnizori de software de planificare a afacerii ERP pe care ii puteti alege in functie de marimea companiei dvs de la în întreprindere mare, la mijlocie sau afaceri mai mici.
Enterprise ERP pentru o companii mari (ERP gradul I)
Piata ERP pentru întreprinderile mari este dominată de trei companii: SAP, Oracle și Microsoft.
Mid Market ERP (ERP nivelul II)
Pentru furnizorii pietei de mijloc includ Infor, QAD, Lawson, Epicor, Sage și IFS.
Small Business ERP (ERP nivelul III)
Exact Globe, Syspro, NetSuite, Consona, software CDC și Soluții Activant întregesc vânzătorii ERP pentru întreprinderile mici.
De mentionat Furnizorii de ERP locali regasiti in articolul ERP Romania.